Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_098

TOOWONG LIGHTHOUSE


Photography: Jad Sylla

Beyond the ridge line of this picturesque 1930s Californian bungalow home, a proposed addition for the maturing family of five, sits politely nestled behind the existing abode in Toowong, Brisbane.   This renovation signifies the timeless elegance and textural aesthetic of bricks, by exemplifying an external arched colonnade that carries through internally, to form a masterful feature ceiling.
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0547
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0490
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0089
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0481
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_1571
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_061
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0005
 
Heavily influenced by the vernacular and textural qualities of the existing home, it was imperative that the family‚Äôs ties to Greece were captured in this new addition. Elements, both sculpturally in its external form, but also throughout the function of the interiors, were realised through the adaptation of Cycladic architecture for this new addition.   A semi-outdoor dining and living area needed to be useful and sheltered along the west in the summer months and still warm enough to use in the winter months. The vaulted ceiling acts like deep eave internally, to draw in the ambient light from the south and protect from the western sun. This masterfully frames both the existing house as well as the magnificent views out to the pool. Within a tight and existing footprint, this renovation maximises and invokes resort style living, within this inner city Brisbane suburban block.
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_cover
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0937
 
Alcorn Middleton_Toowong Lighthouse_12689
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_10233
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_12877
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_Portrait
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_1041
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_1101
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_1325
 
Alcorn Middleton_Toowong Lighthouse_126
 
Alcorn-Middleton_Toowong-Lighthouse_1293
 
Where once the family were living on top of each other in the existing house, the children now live atop of the new addition in their own quarters accessed by the spiral stair; each with their own rooms and shared bathroom. The original two bedrooms and bathroom in the old house, has since been converted into a generous master bedroom.
Alcorn-Middleton_Toowong-Lighthouse_spiral
 
AlcornMiddleton_Lighthouse_0316_2
 
AlcornMiddleton_Lighthouse_0248_2
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0705
 
Alcorn-Middleton_Toowong Lighthouse_0763
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0730
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0809
 
Visible from moments along the street, the existing home is flanked either side, by sculptural elements that book end the home, hinting to the contemporary extension, at the rear. The most iconic, being the new addition of a double height booth situated off the kitchen, typifies the name for which this project is titled Toowong Lighthouse. High set glazing allows light to flood in during the day, and in the evenings acts like a beacon; illuminating the night sky. The use of contrasting yet muted materials, allows the formalities of indoor and outdoor living to peacefully dissolve into one another.
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_Pano
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_1028
 
Alcorn-Middleton_Toowong Lighthouse_0127
 
AlcornMiddleton_Lighthouse_ensuite
 
Alcorn-Middleton_Toowong-lighthouse_0169
 

 

AlcornMiddleton_PeakabooHouse
PEAKABOO HOUSE
AlcornMiddleton_AMAO-Studio
AMAO STUDIO